me-doc

2 лист 2021 р.4 хв

Страшні історії про РРО та ПРРО: розвіюємо міфи

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада в багатьох країнах світу відзначають Хелловін. В це містичне свято страшні історії розкажемо Вам і ми ;). Про те, як в темних-темних приміщеннях та офісах знаходяться старезні динозаври РРО, а подекуди, спостерігається активізація вампірів-ПРРО. Злякались? А не варто. Адже сьогодні ми розвіємо основні міфи, які стосуються використання РРО/ПРРО.

Міф 1. Реєстрація

Перше, з чим стикається суб'єкт господарювання (далі - СГ), який планує працювати з РРО або ПРРО - це реєстрація. І от уже рік просторами інтернету блукає міф про те, як складно та довго реєструвати ПРРО. Скажемо Вам відверто, що багато хто вірить в це! Але ж чому ніхто не вимагає доказів та фактів, які підтвердять це чи спростують! Ми переконані, що Ви, наші дорогі читачі, належите до категорії спеціалістів, які довіряють тільки фактам, тому для Вас надаємо факти:

Висновок:

Процес реєстрації РРО, з урахуванням задіяних ДПС, ЦСО, займає від 8 до 9 днів і вимагає створення близько п’яти документів. І ми зараз не говоримо про додаткову реєстрацію КОРО та РК для РРО, а це все теж - час і документи. Крім того, СГ необхідно контролювати весь процес, щоб не пропустити період отримання довідки та акта від ЦСО про опломбування та введення в експлуатацію РРО.
Процес реєстрації ПРРО займає у СГ максимум 2 дні і потребує створення двох документів. При цьому виключено бюрократизацію і необхідність відвідувати ДПС та ЦСО, адже все можна зробити, не відходячи від робочого місця.

Міф 2. Вихід з ладу РРО/ПРРО, відсутність електроенергії, відсутність зв’язку

До Вашої уваги наступна історія-страшилка: у разі несправностей РРО та ПРРО простіше продовжувати роботу, якщо використовуєш РРО - для цього потрібно лише скористатись КОРО та РК.

А як же насправді? Не все так страшно, адже касир може продовжувати роботу як при використанні РРО, так і ПРРО. Однак порядок проведення розрахункових операцій при виході з ладу РРО та ПРРО, відсутності електроенергії та зв’язку, різний. Давайте розбиратися.

Висновок:

На період виходу з ладу РРО проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункової книжки (РК) або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.
Для ПРРО передбачено інший порядок роботи. А саме, на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. Водночас можно користуватись зареєстрованим резервним РРО.

Як бачите, як при використанні РРО, так і ПРРО, є свій вихід із ситуації у таких випадках. Що для кого прийнятніше - обирати Вам.


Міф 3. Доопрацювання (“перепрошивка”) РРО та ПРРО.

Пройшовши етап реєстрації РРО/ ПРРО, Ви собі спокійнесенько працюєте, все у Вас йде чудово, покупців достатньо, адже Ви знаєте “секрет”: “Задоволений покупець - постійний покупець”. Але тут деякі покупці починають цікавитися, коли в чеках з'являться нові реквізити, передбачені новими вимогами…

Ваші дії будуть відрізнятися в описаній ситуації, залежно від того, чим Ви користуєтесь - РРО чи ПРРО:

Висновок:

Отже, якщо Ви в своїй діяльності використовуєте РРО, то Вам потрібно постійно слідкувати за змінами у законодавстві та підзаконних актах щодо РРО. Іншого способу не існує! Зобов’язані внести додаткові реквізити до фіскального чека - маєте змінити внутрішнє програмне забезпечення. А для цього слід відвезти свій РРО до ЦСО на “перепрошивку”, а потім ще перереєструвати його, отримати нове реєстраційне посвідчення в ДПС. А що буде з Вашим бізнесом у цей час? Ви зобов’язані використовувати резервний РРО (який, до речі, потім теж треба “перепрошити”) чи не здійснювати розрахункові операції.

“А що з ПРРО?” - спитаєте Ви. А з ПРРО все набагато простіше і легше! Бо весь “тягар” відслідковування змін і оновлення програми лягає на плечі розробників. Вам залишається лише завантажити оновлення. Все! Ніякі перереєстрації Вам не потрібні!


Міф 4. Право власності на основні засоби та витрати на придбання.

Ще один “свіженький” міф - касовий апарат для ФОП краще, тому що, на відміну від юрособи, ФОП не веде облік основних засобів, а тому не зможе довести, що ПРРО належить саме йому.

Друзі, давайте будемо оперувати прозорою інформацією.

Нагадаємо, що ПРРО - це програма, яка може бути встановлена на будь-який гаджет. Наприклад, ПРРО Cashalot - це десктопне рішення, яке встановлюється на компютер. Отже, для встановлення ПРРО ФОП потрібно придбати компютер та програмне забезпечення (ПРРО).

При цьому, у разі застосування класичного РРО ФОП потрібно придбати касовий апарат.

І в тому, і в іншому випадку ФОП придбаває основні засоби (у разі застосування РРО - це касовий апарат, у разі застосування ПРРО - це комп'ютер та програмне забезпечення (нематеріальний актив)).

Зараз не будемо говорити про те, що питання щодо права власності у ФОП законодавчо не врегульовано. Доказом права власності ФОП на придбаний основний засіб можуть бути первинні документи, які підтверджують понесені підприємцем витрати з підприємницького рахунку. При оренді основного засобу підтвердженням права користування ФОП може бути договір оренди тощо.

Щодо витрат ФОП, то основні засоби (касовий апарат, комп’ютер) та нематеріальні активи (програмне забезпечення) не включаються до витрат ФОП на загальній системі. Водночас такий ФОП має право (за власним бажанням) віднести до складу витрат амортизаційні відрахування з вартості придбання касового апарата, комп’ютера та програмного забезпечення за умови, якщо:

  • такі основні засоби та нематеріальні активи використовуються для ведення господарської діяльності;

  • витрати на їх придбання підтверджені документально з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

Це передбачено п. 177.4 ПКУ.

У ФОП на єдиному податку витрати не включаються при визначенні об’єкта оподаткування.

Висновок:

Порядок підтвердження права володіння та витрат на придбання ідентичний, як при придбанні касового апарату (РРО), так і при придбанні комп’ютера та програмного забезпечення (ПРРО). Тож однозначно, це лякалка для некомпетентних, тобто не для Вас, наші читачі!

Міф 5. Контроль зі сторони ДПС.

Всі бояться, що за ними хтось слідкує і переслідує. Правда ж? Існує міф, що ДПС контролює використання ПРРО більше, ніж класичних РРО. Готові перевірити це? Як завжди, будемо оперувати тільки фактами.

Висновок:

Як бачимо, класичні РРО виконують фіскальну функцію (мають фіскальну пам’ять та зберігають на ній всю інформацію щодо розрахункових операцій). ПРРО є засобом, через який забезпечується виконання фіскальної функції (безпосередньо вона виконується фіскальним сервером). Отже, жодної різниці немає, який реєстратор розрахункових операцій Ви використовуєте (класичний чи програмний).

Міф № 6. І на завершення - про скасування реєстрації

Остання страшилка на сьогодні - це скасування реєстрації. Багато хто із СГ вважає, що скасування реєстрації ПРРО - важкий процес, який потребує використання значної кількості часу та ресурсів. Розвіюємо і цей міф.

Висновок:

Для скасування реєстрації ПРРО СГ необхідно зробити 3 дії, а саме: забезпечити передачу всіх копій створених ПРРО розрахункових документів у режимі офлайн, подати заяву до ДПС та отримати від ДПС повідомлення про скасування реєстрації ПРРО.

Що ж стосується скасування реєстрації РРО, то тут дійсно, потрібно витратити багато часу, адже необхідно подати заяву до ДПС, в ЦСО розпломбувати апарат РРО, всю цю інформацію надати ДПС. Це може зайняти десь біля тижня.

Підсумуємо:

Не вірте всьому, що говорять. Потрібно довіряти лише фактам. У цьому матеріалі ми навели факти і, як бачите, розвіялись всі “страшилки” про ПРРО.

джерело

    6710
    0