top of page
Пошук
  • Фото автораme-doc

Робота з модулем «Звірка з ЄРПН» з урахуванням особливих термінів реєстрації ПН / РК

Оновлено: 9 лют. 2021 р.

При складанні декларації з ПДВ необхідно врахувати особливості термінів реєстрації податкових накладних, дата складання яких припадає на період з 1 липня по 30 вересня 2015 включно (Закон України № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» ). До таких податкових накладних не застосовуються граничні терміни реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених пунктом 201.10 статті 201 Податкового Кодексу, і встановлюються такі строки реєстрації:

  • податкові накладні, складені з 1 по 15 день (включно) місяця, підлягають реєстрації в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця, в якому вони були складені;

  • податкові накладні, складені з 16 по останній день (включно) місяця, підлягають реєстрації в ЄРПН до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені.

(Закон України № 643-VІІІ, пункт 39 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України).

Таким чином, до податкової декларації з ПДВ за серпень можуть бути включені в тому числі податкові накладні, зареєстровані у вересні до 15 числа включно, якщо вони були складені з 16 по останній день (включно) серпня.

Щоб забезпечити наявність в програмі всіх НН і РК, які можуть бути включені до податкової декларації звітного періоду, радимо скористатися можливостями модуля «Звірка з ЄРПН».


Модуль «Звірка з ЄРПН» надає користувачам наступні можливості:

1. Перевірити наявність актуальних витягів форми J / F1400103 за все дати обраного періоду.

Для цього в крайній лівій панелі «Фільтр» обираємо необхідний період (місяць або діапазон в межах місяця) і натискаємо кнопку «Оновити інформацію». У таблиці «Інформація по запитам на дату» автоматично відображаються позначки про наявність «V» (зеленим) або відсутність «Х» (червоним) запитів на кожну дату в межах обраного періоду.

2. Надіслати автоматично створені запити на всі дати обраного періоду, якщо такі відсутні в програмі.

Для цього через «Наступні дії» здійснюємо операцію «Відправити запит в ЄРПН». Після отримання витягів дані з ЄРПН про зареєстрованих ПН / РК будуть автоматично звірені з наявністю зареєстрованих ПН / РК в реєстрі первинних документів, а розбіжності за кількістю відображені в таблиці «Інформація по звірці». У разі наявності розбіжностей, буде автоматично сформований запит на отримання з ЄРПН документів всіх відсутніх в програмі НН / РК за списком.

3. Надіслати автоматично сформований запит на отримання з ЄРПН всіх відсутніх в реєстрі ПН / РК.

Щоб отримати з ЄРПН витяг з копіями всіх відсутніх в програмі НН / РК за списком, просто ще раз здійснюємо операцію «Відправити запити в ЄРПН» через «Наступні дії» і отримуємо пошту.

Звірку з ЄРПН за описаним вище алгоритмом здійснюємо за періоди:

з 1 по останнє число звітного місяця і

з 1 по 15 число місяця, наступного за звітним.

Нагадуємо, що імпортовані в програму документи будуть розміщені в періоді створення, навіть якщо вони зареєстровані в звітному або поточному періоді. Тому радимо уважно переглядати в реєстрі отриманих і виданих податкових накладних закладку «Відсутні у Реєстрі», за періоди, що передують звітному, щоб при необхідності імпортувати в звітний період отримані з ЄРПН ПН / РК минулих періодів, зареєстровані в звітному періоді з порушенням граничних термінів реєстрації для подальшого їх включення в звітної декларації з ПДВ.

Після цього можна приступати до формування в програмі звітності по ПДВ звичним чином.

598 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page